Blog April 2024 - Week van de teek

Maart 2024

Week van de Teek (22 t/m 26 april)

In april is er weer een Week van de Teek. Hierin wordt aandacht gevraagd voor tekenbeten. Voorop staat natuurlijk dat de natuur goed is voor ons welzijn. We worden er ontspannen van en zijn in beweging. Spanning ervaren rondom eventuele tekenbeten tijdens het buiten spelen zou dus zonde zijn! Het enige wat we met deze informatie willen bieden is alertheid.

Tips

Het wordt weer warmer. Heerlijk voor ons, maar ook voor de teken. Maak een gewoonte van een kleine routinecheck na het buiten spelen en dan is er niks aan de hand. Vraag de ouders eventueel om thuis wat uitgebreider te kijken na het spelen in een risicogebied. Het is handig om standaard een tekentang in je EHBO-koffer te hebben.

Bij het buitenspelen kun je in risicogebieden de sokken over de broekspijp heen te trekken bij de kinderen en jezelf. Teken leven vooral in de buurt van het bos, op plekken met een laag dode bladeren of dichte begroeiing zoals hoog gras, klimop en varens.

Tekenbeet

Favoriete plekken van teken zijn: liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van ondergoed en achter de oren. Bij kinderen zoeken teken ook graag de haargrens in de nek op. Als een teek net heeft gebeten, lijkt het of er een plat zwart puntje op de huid vastzit. Soms is er dan ook al een kleine rode kring en lichte jeuk.

Lees meer informatie over tekenbeten op de website van het Rode Kruis.

Leuke kleurplaten voor verschillende leeftijden!

Meer blogs om te lezen

Projectgroep Het jonge kind van SLO heeft in samenwerking met het MIND-team (Meertaligheid In Dagopvang) een hele fijne toolbox met informatie en tips uitgebracht voor gastouders.

Ken jij onze nieuwe Toppie Pinterest-pagina al? Hij is staat nu vol met zomeractiviteiten en knutselideeën! De pagina wordt elk seizoen aangevuld met nieuwe inspiratie.

Op basis van wijzigingen in het algemene protocol voor kinderopvang, zijn er enkele kleine aanpassingen zijn gedaan aan de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld.